به گزارش «فرهیختگان»، خبرگزاری تسنیم گفتوگویی با جمال عرف، معاون سیاسی وزیر کشور انجام داده است که بخشهای مهم آن در ادامه میآید.
آن چیزی که برای ما اصل است این است که ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ انتخابات را برگزار کنیم و این کار هم باید بر اساس قانون انجام شود.
۳ پیشنهاد برای برگزاری انتخابات الکترونیک
در رابطه با نحوه برگزاری انتخابات، چند گزینه در حال بررسی است. یکی از پیشنهادهای ما این است با رعایت پروتکلهای بهداشتی، تعداد شعب را افزایش دهیم، یعنی در این انتخابات میتوانیم شاهد تکثّر شعب باشیم؛ مثلاً میتوانیم ۶۰ هزار شعبهای را که داریم، به ۸۰ هزار افزایش دهیم تا مردم برای رأی دادن معطل نشوند. این یک پیشنهاد است.
پیشنهاد دیگر این است که زمان برگزاری انتخابات را افزایش دهیم. در این مسأله باید با شورای نگهبان و ستاد ملی مقابله با کرونا توافق داشته باشیم.
برگزاری انتخابات در یک روز، قانون است
در قانون انتخابات ریاستجمهوری آمده که انتخابات باید در یک روز برگزار شود ولی با هماهنگی ستاد ملی مقابله با کرونا و موافقت شورای نگهبان، میتوانیم بگوییم انتخابات مثلاً در دو روز برگزار شود یا حتی میتوانیم انتخابات شوراهای اسلامی را در یک روز و انتخابات ریاست جمهوری را در روز دیگر برای عدم تراکم جمعیت برگزار کنیم.
کرونا مانع برگزاری انتخابات نیست و نمیتوانیم بگوییم به بهانه کرونا انتخابات را برگزار نمیکنیم و یا این که امکانپذیر نیست.
میتینگهای تبلیغاتی در انتخابات ۱۴۰۰ ممنوع است
در انتخابات مجلس برای اولینبار تبلیغات میدانی نداشتیم و نامزدها برای اولینبار در صدا و سیما برنامههای خود را اعلام کردند. در ۱۴۰۰ همین پروتکل رعایت میشود و تبلیغات نیز همینطور خواهد شد.
شاید در ثبتنام به سمت ثبتنامِ الکترونیکی برویم
شاید در ثبتنام به سمت ثبتنامِ الکترونیکی برویم و حتماً نیاز به حضور فرد در وزارت کشور نباشد؛ مانند کاری که در انتخابات مجلس برای ثبتنام با طراحی یک اپلیکیشن صورت گرفت. باید پروتکلهای بهداشتی را از ثبتنام تا تبلیغات و برگزاری و تا پایان مراحل انتخابات داشته باشیم.
شورای نگهبان نسبت به امنیت صندوقهای الکترونیک فعلی سوال دارد
شورای نگهبان نسبت به امنیت صندوقی که الآن داریم پرسشهایی دارند و این پرسشها برای امروز هم نیست و مدتهاست که وجود دارد و ما پاسخ میدهیم.
از ما اطلاعاتی درباره این صندوقها میخواستند و میخواهند که در اختیارشان قرار میدهیم.
تنها ۱۰ هزار شعبه انتخاباتی را میتوانیم الکترونیکی کنیم
صندوقهای ما به میزان محدود است. وقتی به لحاظ زمانی جلوتر برویم، جز صندوقهای موجود نمیتوانیم صندوق جدید تولید کنیم، چون تولید آن زمان میبرد.
باید روی همین ۳۰ هزار صندوق الکترونیکی که داریم سرمایهگذاری کنیم. بر این اساس میتوانیم ۱۰ هزار شعبه از بیش از ۶۰ هزار شعبه را الکترونیکی کنیم.
کار دیگری هم در گذشته در دوره قبل در انتخابات شوراهای اسلامی انجام شده بود و پیشنهاد دوم ما هم این بوده که مانند گذشته در ۱۳۹ شهری که در گذشته انتخابات الکترونیکی برگزار شد، در همان مناطق بهصورت الکترونیکی برگزار شود. پیشنهاد سوم نیز این است که در کلانشهرها این کار را انجام دهیم. در شورایاریها در تهران با همین صندوقها انتخابات برگزار شد.
باید بدون ترس به سمت بهرهگیری از فناوری رفت
ما سه پیشنهاد داریم. به هر حال برای تهیه صندوقها هزینه شده و یکبار هم انتخابات با آن اجرا شده و پاسخ مثبت داده است. میتوان در مناطقی که حساسیت پایینتر است از آن استفاده کرد و باید به سمت بهره گیری از فناوری رفت و نباید ترسید.
مثلاً در شهر تهران در سال ۱۴۰۰ چهار انتخابات داریم؛ یکی ریاستجمهوری، دیگری شوراهای اسلامی، بعدی میاندورهای خبرگان و دیگری هم میاندورهای مجلس و حدود ۴۰۰۰ شعبه در تهران داریم. میتوانیم همین کلانشهر تهران را زیر بارِ انتخابات الکترونیکی ببریم.
یک بحث این است که گفته میشود معطلی پای این صندوق الکترونیکی زیاد است. از من پرسیدهاند که برای ریاستجمهوری چه قدر زمان میبرد؟ گفتم حدود ۳۰ ثانیه و تعداد داوطلبان هم زیاد نیست. میتوانیم در تهران انجام دهیم و این که بایستیم دو روز بگذرد و شمارش ادامه داشته باشد و اینکه بخواهیم پروتکل را در شمارش هم اعمال و رعایت کنیم، زمانبر است.
برگزاری ۴ انتخابات همزمان در تهران برای فرماندار ما سنگین است
برای فرماندار ما سنگین است که باید در تهران ۴ انتخابات همزمان را اجرا کند.
پیشنهاد ما صرفنظر از افزایش روزها و غیره، الکترونیکی شدن به این نحو است که در کلانشهرها از صندوق الکترونیک استفاده کنیم و این صندوقها در انتخابات ریاستجمهوری و یا شوراها استفاده شود.